
کامپیوتری که وب سایت از روی آن اجرا میشود. وب سرورها از پروتکل HTTP استفاده میکنند و صفحات وب را به مرورگرها تحویل میدهند.
وب سرور شامل سختافزار، سیستم عامل، نرمافزار وب سرور، پروتکل TCP/IP و محتویات سایت (صفحات وب، عکسها و سایر فایلها) میباشد.
اگر وب سرور بهصورت داخلی استفاده شود و در معرض عموم
قرار نگیرد، به آن «intranet server» گفته میشود.
بیشترین استفاده از وب سرورها برای میزبانی وبسایتها میباشد، اما استفادههای دیگری، نظیر ذخیرهی دادهها یا اجرای برنامههای enterprise نیز دارند.
همانطور که گفته شد، یک وب سرور میتواند به دو معنی باشد:
- کامپیوتری که یک وبسایت در آن میزبانی میشود.
- برنامهای که روی این کامپیوتر اجرا میشود.
بنابرین، عبارت وب سرور هم به سختافزار و هم نرمافزار اشاره میکند که به ارائهی محتویاتی که از طریق اینترنت قابل دسترس هستند، کمک میکند. ما هریک از این دو را بهطور جداگانه بررسی میکنیم.
تاریخچه
در مارچ سال ۱۹۸۹ در موسسهیCERN (European Organization for Nuclear Research، تیم برنرز لی (Tim Berners-Lee) فیزیکدان پروپزالی برای مدیریت اطلاعات تهیه کرد تا نشان دهد اطلاعات چقدر ساده توسط Hypertext و اینترنت میتواند منتقل شود. در سال بعد آقای Robert Cailliau به او ملحق گردید. ایده بر این اساس بود که با استفاده از Hypertext، کامپیوترهای شخصی بتوانند در مقیاس جهانی از طریق اینترنت به هم متصل شوند،
آقای Berners-Lee شروع به نوشتن برنامه ای برای ویرایش و مرور صفحات کرد و اسم این نرم افزار راWorldWideWeb گذاشت و شاید به همین دلیل باشد که هم اکنون قبل از اسم آدرس وب سایت ۳ حرف w گذاشته میشود. (به یاد آقای Berners-Lee و اولین مرورگر ساخته شده.)
Info.cern.ch آدرس اولین وب سایت و وب سرور ساخته شده است که بر روی کامپیوتر با سیستم عامل NEXT راه اندازی شده بود، که آدرس کامل آن در آن زمان به این شکل بود :
http://info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html
متاسفانه این صفحه وجود خارجی ندارد و تنها اسکرین شاتی که از کامپیوتر وی گرفته شده بود که در تصویر بعد میبینید. قدیمی ترین صفحه وب سایتی که هم اکنون بر روی اینترنت وجود دارد که به سال ۱۹۹۲ برمیگردد را میتوانید در این آدرس مشاهده نمایید.
سختافزار وب سرور
یک وب سایت مجموعهای از صفحات وب است و صفحات وب، فایلهای دیجیتالی هستند که معمولا با استفاده HTML (Hyper Text Markup Language) نوشته میشوند.
برای اینکه یک وب سایت برای همه، در همه جای دنیا و در همهی زمانها قابل دسترس باشد، باید در کامپیوتری که همیشه به اینترنت متصل است ذخیره شود یا به اصطلاح توسط آن «میزبانی» شود.
این کامپیوتر به عنوان «وب سرور» شناخته میشود. شما میتوانید از کامپیوتر خودتان نیز به عنوان هاست استفاده کنید، اما مستلزم کار زیاد و مانیتورینگ ثابت است. راه راحتتر این است که یک میزبان وب را از شرکت خریداری کنید. شرکتهای بسیاری هستند که این سرویس را ارائه میدهند.
کامپیوتر سرور باید یک سری ویژگیها را داشته باشد:
}سرعت بالایی داشته باشد.
}فضای ذخیرهسازی بزرگ روی هارد
}RAM بالا
}اما مهمتر از همه باید یک آدرس اینترنتی ثابت داشته باشد که به عنوان آدرس IP (Internet protocol) شناخته میشود.
üاگر آدرس IP تغییر پیدا کند، وب سایت پیدا نخواد شد و Offline میشود. (مرورگر، پیام خطایcannot find web site را نمایش خواهد داد.)
نرمافزار وب سرور
برنامهی وب سرور، نرمافزاریست که روی کامپیوتر سرور میزبان وبسایت اجرا میشود. هدف اصلی آن، سرویس دادن به صفحات اینترنتی است، به این معنا که منتظر درخواستهایی از مرورگرهای وب (که به عنوان کلاینت شناخته میشوند) میشود و با فرستادن دادهی مورد نیاز به آنها پاسخ میدهد. دو تا از مهمترین وب سرورها، نرمافزار آپاچی که محبوبترین و پراستفاده ترین وب سرور است و Microsoft’s Internet Information Server ( IIS ) میباشند.
سختافزار وب سرور
HTTP، پروتکل ارتباطی که برای اتصال به وب سرورها روی اینترنت یا روی شبکهی محلی مورد استفاده قرار میگیرد(intranet). وظیفهی اصلی آن، برقراری ارتباط با سرور و فرستادن صفحات HTML به مرورگر کاربران است. همچنین برای دانلود فایل از سرور، هم توسط مرورگر و هم هر برنامهی دیگری که از پروتکل HTTP استفاده میکند، مورد استفاده قرار میگیرد.
آدرس وب سایتها با پیشوند http:// شروع میشوند. اگرچه مرورگرهای وب معمولا بهصورت پیشفرض روی پروتکل HTTP قرار دارند. بهعنوان مثال، نوشتن www.yahoo.com درست مانند تایپ http://www.yahoo.com است. در واقع، تنها yahoo.com باید تایپ شود. مرورگر باقی را اضافه میکند.
بعد از اینکه کلاینت HTTP یک ارتباط TCP با سرور برقرار کرد و درخواست خود را به آن را فرستاد، سرور پاسخ را به آن برمیگرداند و ارتباط را میبندد. (a stateless connection)
HTTP vs. HTTPS
با HTTP، صفحهی وب بدون هیچ رمزنگاری منتقل میشود.
(HTTP Secure)HTTPSبرای رمز کردن اطلاعات حساس، مثل کارتهای اعتباری استفاده میشود.